Το κείμενο αυτό το είχα κρατήσει στο πρόχειρο γιατί είναι αμφιλεγόμενο θέμα για τους Έλληνες του εξωτερικού. Από την μία υπάρχει όντως κόσμος που θα χρειαστεί επιδόματα κάποτε στη νέα του ζωή στην Αγγλία, από την άλλη υπάρχει κόσμος που έχει ως αυτοσκοπό την μετανάστευση στην Αγγλία (ή γενικότερα στο εξωτερικό) για τα επιδόματα. Δυστυχώς λόγω της κρίσης του Μαρτίου 2020, η πλειονότητα όσων μένουμε στην Αγγλία θα χρειαστεί κάποιου είδους επίδομα, οπότε ας δούμε τι επιλογές έχουμε για βοήθεια.
Αρχικά υπάρχει, όπως πάντα, η αντίστοιχη σελίδα του Gov UK με όλα τα επιδόματα. Τα κύρια επιδόματα στην Αγγλία είναι: Universal Credit (στήριξη για χαμηλά εισοδήματα), Job Seekers Allowance (επίδομα ανεργίας), Child Benefits (επίδομα παιδιών), και Disability Benefits (επίδομα αναπηρίας).
Αρχικά υπάρχει, όπως πάντα, η αντίστοιχη σελίδα του Gov UK με όλα τα επιδόματα. Τα κύρια επιδόματα στην Αγγλία είναι: Universal Credit (στήριξη για χαμηλά εισοδήματα), Job Seekers Allowance (επίδομα ανεργίας), Child Benefits (επίδομα παιδιών), και Disability Benefits (επίδομα αναπηρίας).
Πολύ χρήσιμα εργαλεία για να δεις αν και πόσα επιδόματα δικαιούσαι είναι τα benefits calculators.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Για όλες τις αιτήσεις θα πηγαίνεις εσύ προσωπικά στο Job Centre ή θα κάνεις αίτηση online στις επίσημες σελίδες των υπηρεσιών. Μην πληρώσεις κάποιον να κάνει αίτηση για εσένα ή να συμπληρώσει την αίτησή σου γιατί υπάρχουν αρκετοί απατεώνες που εκμεταλλεύονται την δύσκολη θέση που βρίσκεσαι και οικονομικά και ψυχολογικά. Ειδικά αν το επίπεδο των αγγλικών σου δεν είναι πολύ καλό, θα βρεις υποστήριξη από τις υπηρεσίες ενώ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πέσεις θύμα απάτης. Διάβασε λίγο για διάφορα Universal Credit Scams για να μην την πατήσεις.
Universal Credit - Γενικό Επίδομα Διαβίωσης
Το Universal Credit είναι σχετικά νέο σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενσωματώσει τα περισσότερα επιδόματα που υπήρχαν στην Αγγλία (Housing Benefit, Child Tax Credit, Income Support, Working Tax Credit, Income-based Jobseeker’s Allowance) σε ένα ανά επίδομα ανά σπίτι, ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία, αλλά και μικρότερο κόστος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις για το Universal Credit είναι οτι τα κριτήρια υπολογίζονται ανά σπίτι (household), όχι ανά άτομο. Μπορείς να κάνεις αίτηση αν είσαι από 18 έως 65 ετών (ή όσο είναι το κρατικό όριο συνταξιοδότησης), μένεις μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχεις συνολικές καταθέσεις λιγότερες από 16.000 λίρες (συνολικά μαζί με τον/την σύντροφό σου). Αν είστε και οι δύο εκτός δουλειάς ή χαμηλόμισθοι τότε θα κάνετε κοινή αίτηση αλλά θα γίνεται μόνο μια πληρωμή σε έναν λογαριασμό.Το ποσό που θα λάβεις από το Universal Credit δεν είναι στάνταρ, αλλά εξαρτάται από πόσα άτομα είναι δικαιούχοι (ένα ή ζευγάρι), αν εργάζεστε ή είστε άνεργοι, το ύψος των καταθέσεων σας συνολικά, κλπ. Το ποσό πληρώνεται κάθε μήνα.
Μπορείς να λαμβάνεις Universal Credit και να εργάζεσαι. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να λαμβάνεις επιπλέον Universal Credit Work Allowance. Θα διαβάσεις αναλυτικά τις περιπτώσεις και τα ποσά στην σελίδα του GovUK εδώ. Οι κύριοι λόγοι για να λάβεις Universal Credit Work Allowance είναι εσύ ή ο/η σύντροφός σου εργάζεστε και είστε γονείς ή κηδεμόνες παιδιού ή έχετ κάποιο λόγο υγείας για να μην μπορείτε να εργαστείτε κανονικά.
Αν δεν είσαι σίγουρος αν μπορείς να λάβεις το Universal Credit ή κάνεις αίτηση για πρώτη φορά καλό θα είναι να καλέσεις το Citizens Advice ή να διαβάσεις περισσότερα στην σελίδα τους εδώ. Συνήθως υπάρχει ένα γραφείο Citizens Advice κοντά σε κάθε Job Centre, οπότε μπορείς να το επισκεφθείς πριν κάνεις κάποια αίτηση για επίδομα.
Job Seekers Allowance - Επίδομα Ανεργίας στην Αγγλία
Το Job Seekers Allowance είναι το γνωστό επίδομα ανεργίας (περίπου). Όπως λέει το όνομά του το επίδομα δεν απευθύνεται σε ανέργους, αλλά σε όσους αναζητούν εργασία. Αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Το επίδομα είναι ατομικό αλλά μικρότερο από το Universal Credit. Αν μπορείς και χρειάζεσαι να λάβεις Universal Credit κάνε αίτηση για αυτό και όχι για το JSA. Αν λαμβάνεις Universal Credit δεν μπορείς να κάνεις αίτηση για JSA.Για να λάβεις το JSA πρέπει να είσαι άνω των 18 και κάτω από το όριο κρατικής σύνταξης (62-65), να μην έχεις πρόβλημα υγείας (δηλαδή να μην είσαι δικαιούχος του disability benefit), να μην είσαι φοιτητής πλήρους φοίτησης (full time student), και να έχεις εργαστεί τα τελευταία 2-3 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν κάνεις την αίτηση και για όση διάρκεια θα λαμβάνεις το επίδομα θα πρέπει είτε να μην εργάζεσαι καθόλου είτε να εργάζεσαι το πολύ 16 ώρες την εβδομάδα.
Μπορείς να κάνεις αίτηση για το επίδομα ανεργίας στην Αγγλία είτε σε απέλυσαν είτε παραιτήθηκες από την τελευταία σου δουλειά. Όπως έγραψα προηγουμένως είναι επίδομα για όσους αναζητούν εργασία και δεν θα σε ρωτήσουν τον λόγο που σταμάτησες να εργάζεσαι.
Ο μέγιστος χρόνος που μπορείς να λάβεις το επίδομα είναι 182 ημέρες (έξι μήνες). Σημαντική μέριμνα που δεν αναφέρει στην σελίδα είναι οτι για περίπου τους τρεις πρώτους μήνες θα λάβεις το επίδομα χωρίς να χρειαστεί να αποδεχθείς δουλειά με μισθό μικρότερο από την τελευταία εργασία σου. Αυτό είναι σημαντικό και θα πρέπει να το ρωτήσεις στον/στην σύμβουλο στο Job Centre. Δηλαδή αν στην τελευταία εργασία είχες ετήσιο μισθό 30.000 λίρες, έχεις δικαίωμα να λάβεις το επίδομα για τρεις μήνες μέχρι να βρεις εργασία με αντίστοιχο μισθό, δεν θα σε αναγκάσουν να δουλέψεις οπουδήποτε για να βγεις από το επίδομα.
Αφού κάνεις την αίτηση συνήθως online θα σε καλέσουν για ραντεβού στο πιο κοντινό Job Centre. Εκεί θα σε ρωτήσουν για την τελευταία σου δουλειά, αν ψάχνεις ήδη, αν έχεις προφιλ στο LinkedIn, κλπ. Μετά θα πρέπει να περνάς από το Job Centre κάθε 14 ημέρες μέχρι να βρεις δουλειά. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει μετά το δεύτερο ραντεβού, δηλαδή τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την αίτησή σου, και οι επόμενες θα γίνονται μετά από κάθε check-in με τον/την σύμβουλο εργασίας, άρα θα πληρώνεσαι κάθε δύο εβδομάδες. Όταν βρεις δουλειά είναι σημαντικό να ενημερώσεις τον σύμβουλο για την πρώτη ημέρα που θα αναλάβεις εργασία ώστε να διακοπεί το επίδομα. Θα πληρωθείς αναλογικά μέχρι την τελευταία ημέρα πρωτού αρχίσεις δουλειά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου