Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Οδηγός εγκατάστασης στην Βρετανία - Λονδίνο

Walkie Talkie and bubbles

Οδηγός εγκατάστασης στην Βρετανία - Λονδίνο


Λίγα λόγια αντί προλόγου 

Στο πρώτο μέρος του οδηγού μετανάστευσης στην Αγγλία υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα σε βοηθήσουν στη νέα αρχή, αλλά εδώ θα συνεχίσω με θέματα της καθημερινότητας που θα σε βοηθήσουν να εγκατασταθείς. Το δεύτερο μέρος θα επικεντρωθεί στο Λονδίνο, αλλά καλύπτει αρκετά θέματα για την ζωή γενικά στην Αγγλία / Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα θα προσπαθήσω να απαντήσω στα συνηθισμένα ερωτήματα που διαβάζω σε Facebook Groups Έλληνες στο Λονδίνο κλπ. όπως τι χρειάζεται για να βγάλεις πιστοποιητικό φορολογικού κατοίκου εξωτερικού με σφραγίδα Χάγης, πώς θα φέρεις αυτοκίνητο στην Αγγλία, πού είναι τα προξενεία της Ελλάδας στην Αγγλία και τι πιστοποιητικά εκδίδουν, πόσο είναι ο βασικός μισθός στην Αγγλία, και άλλες απορίες.

Τι γίνεται με το Brexit και τους Έλληνες

Σχετικά με το Brexit θα γράψω ένα κείμενο μετά τον Μάρτιο για το πώς θα επηρρεάσει μελλοντικά την ζωή μας στην Βρετανία καθώς για τα επόμενα χρόνια μέχρι την επίσημη ημέρα αποκοπής (Brexit cut off day) τυπικά δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων στην Βρετανία.
Εν συντομία μέχρι την στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο (αρχές Μαρτίου 2019) δεν γνωρίζουμε το πλάνο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 θα μπορούμε οι Έλληνες να ταξιδεύουμε, μένουμε, και εργαζόμαστε στην Βρετανία ως ευρωπαίοι πολίτες χωρίς βίζα και άδεια.
Η ελληνική κυβέρνηση έφτιαξε μια σελίδα με όλες τις πληροφορίες σχετικά με το Brexit και τους Έλληνες οπότε καλό θα ήταν να ενημερώνεσαι από εκεί. 

Πιστωτικές κάρτες, τραπεζικός λογαριασμός, πληρωμές


Revolut, Monzo, FinTech, τραπεζικός λογαριασμός και κάρτα

Ακόμα και αν έχεις ανοίξει λογιαριασμό σε τράπεζα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες οι fintech startups όπως η Revolut και η Monzo.
Ο πρώτος λογαριασμός που θα ανοίξεις σε κανονική τράπεζα (Lloyds, Barclays) μπορεί να μην σου προσφέρει κάρτα ανέπαφων συναλλαγών, η οποία είναι αρκετά χρήσιμη. Οι Revolut και Monzo σου προσφέρουν δωρεάν κάρτα ανέπαφων συναλλάγων, app που ελέγχεις τα έξοδά σου, και καλύτερους όρους συναλλαγών στο εξωτερικό. Αρκετά χρήσιμες όταν μοιράζεστε λογαριασμό σε καφέ/εστιατόριο.

Transferwise μεταφορά χρημάτων από και προς Ελλάδα

Όποτε έχει χρειαστεί να μεταφέρω χρήματα στην Ελλάδα χρησιμοποίησα την Transferwise. Λειτουργεί από οποιαδήποτε τράπεζα στην Αγγλία προς την Ελλάδα και θα χρειαστείς τα στοιχεία και των δύο λογαριασμών. Αν χρησιμοποιείς το mobile app μπορείς να το συνδέσεις με την χρεωστική σου κάρτα στην Αγγλία και να κάνεις top up σε δευτερόλεπτα σε όποιο νόμισμα θέλεις σε όποιο μέρος του κόσμου και αν είσαι (φυσικά να έχεις internet). Το μόνο πρόβλημα που δεν μπορείς να αποφύγεις είναι το κόστος της ελληνικής τράπεζας, δηλαδή ενώ ο παραλήπτης περιμένει να λάβει 60€ τελικά λαμβάνει 58€, αφού η ελληνική τράπεζα τον χρέωνε με ένα τέλος(!).
Η Transferwise πλέον εκδίδει δική της contactless debit card, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό σου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο χωρίς επιπλέον κόστος και με καλύτερη ισοτιμία συναλλάγματος.

Δουλειά, καθημερινότητα, αργίες, και εργασιακά


Bank Holidays - Αργίες στην Αγγλία

Αν δουλεύεις σε γραφείο το τυπικό ωράριο είναι Δευτέρα - Παρασκευή 9-6, με μία ώρα απλήρωτο lunch break. Αν εργάζεσαι σε επιχείρηση εστίασης, λιανικού εμπορίου, κλπ, είναι σίγουρο οτι θα κληθείς να εργαστείς Σαββατοκύριακα και αργίες. Οι επίσημες αργίες του κράτους είναι στην σελίδα της gov.uk εδώ και δεν υπάρχει ούτε ένα Σαββατοκύριακο! Αν η αργία πέφτει Σαββατοκύριακο τότε μεταφέρεται την επόμενη εργάσιμη.
Αν το ωράριο σου περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις ώρες μεταξύ 11 το βράδυ και 6 το πρωί η εργασία σου λογίζεται ως νυχτερινή εργασία. Περισσότερες πληροφορίες για το ωράριο εργασίας στο gov.uk.

Minimum wage - Κατώτατος μισθός στην Αγγλία

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός στην Βρετανία εξαρτάται από την ηλικία. Από τον Απρίλιο του 2020 ο κατώτατος μισθός είναι £8.72 ενώ το προηγούμενο φορολογικό έτος ήταν £8.21 ανά ώρα για εργαζομένους άνω των 25 ετών. Οι μισθοί, η φορολογία και όλα τα σχετικά αναπροσαρμόζονται κάθε φορολογικό έτος, δηλαδή στις αρχές Απριλίου.
Αν εργάζεσαι στο Λονδίνο, επειδή το κόστος ζωής είναι ακριβότερο, υπάρχει μια πρωτοβουλία για κατώτατο βιώσιμο μισθό - minimum living wage, αλλά δεν είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες.

Tax - PAYE - Φορολογία εισοδήματος στην Αγγλία

Όταν πάρεις το πρώτο σου payslip, μπες στο gov uk να φτιάξεις λογαριασμό για να παρακολουθείς τα φορολογικά σου. Στον λογαριασμό σου θα δεις τους μισθούς και εισφορές όπως εμφανίζονται στο σύστημα της HMRC. Τον πρώτο χρόνο ίσως κληθείς να πληρώσεις emergency tax, οπότε αν μετά το τέλος του φορολογικού έτους (6η Απριλίου) έχεις πληρώσει περισσότερο φόρο, στην σελίδα αυτή θα μπορέσεις να ζητήσεις tax return. Στην σελίδα θα βρεις αναλυτικά τον κωδικό σου, πόσος φόρος σου αναλογεί και γενικά οτιδήποτε απορία θα έχεις για τα φορολογικά.
Για το φορολογικό έτος 2019-2020 το ατομικό αφορολόγητο στην Βρετανία είναι £12,500. Η πρώτη κλίμακα φόρου εισοδήματος είναι 20% για ετήσια εισοδήματα £12,500 - £50,000 ενώ στην δεύτερη είναι 40% για εισόδημα £50,001 - £150,000.

Πώς παίρνεις σύνταξη στην Αγγλία


UK pension scheme - Ιδιωτική σύνταξη στην Αγγλία

Αν ο μισθός σου είναι μεγαλύτερος από 500 λίρες το μήνα και είσαι άνω των 22 ετών δικαιούσαι συμμετοχή σε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα από τον εργοδότη. Αυτό σημαίνει οτι θα έχεις κρατήσεις προ φόρων περίπου το 3-4% του μισθού σου και ο εργοδότης θα συμβάλει το ίδιο ποσό στην σύνταξή σου. Την σύνταξη αυτή μπορείς να λάβεις δέκα χρόνια πριν την ημερομηνία που θα λάβεις την κρατική σύνταξη. Στην ηλικία αυτή (πχ περίπου στα 58 για τους άνδρες αυτή τη στιγμή) μπορείς να λάβεις το 25% ως εφάπαξ αφορολόγητο και το υπόλοιπο ποσό θα το λαμβάνεις σε μηνιαίες καταβολές. 
Μπορείς να κάνεις opt-out και να μην συμμετέχεις στο πρόγραμμα. Αυτή η επιλογή είναι λογική μόνο σε τρεις περιπτώσεις: είτε αν τα χρήματα που θα δώσεις στην σύνταξη είναι άκρως αναγκαία, είτε δεν σκέφτεσαι να μείνεις στην Αγγλία μόνιμα, είτε έχεις πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες στο συνταξιοδοτικό σου πρόγραμμα ήδη (είπαμε να συμπεριλάβουμε όλες τις περιπτώσεις).
Σε κάθε άλλη περίπτωση προσπάθησε να επιλέξεις το μέγιστο ποσό που κάνει match ο εργοδότης σου. Δηλαδή αν εργοδότης δίνει μέγιστο 5% όταν εσύ δίνεις 5% επίλεξε αυτό το πρόγραμμα, μπορεί να σου φαίνονται λιγότερα χρήματα στο τέλος του μήνα αλλά σε βάθος χρόνου αυτό το ποσό θα επενδυθεί και πολλαπλαστεί. Επίσης οι όποιες εισφορές σου είναι αφορολόγητες. Περισσότερες πληροφορίες για την υποχρεωτική ασφάλιση στην Βρετανία (workplace penion).

State Pension - Κρατική Σύνταξη στην Αγγλία

Για την κρατική σύνταξη θα χρειαστείς τουλάχιστον δέκα πλήρη χρόνια εργασίας. Η ηλικία που θα λάβεις την κρατική σύνταξη εξαρτάται από το πότε γεννήθηκες και το φύλο σου. Σε αυτή την σελίδα υπάρχεις ένας υπογιστής ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ποσό είναι αρκετά μικρό οπότε αν μείνεις μόνιμα Αγγλία θα χρειαστείς και το pension scheme για να μπορείς να ζήσεις άνετα σαν συνταξιούχος. Αν έχεις λογαριασμό στο tax service μπορείς να δεις μια πρόβλεψη για την κρατική σύνταξη και τις εισφορές σου εδώ.


ACAS - Προβλήματα στην εργασία

Σε περίπτωση που έχεις κάποιο πρόβλημα στην δουλειά σου, όπως μη τήρηση συμβολαίου, αποζημίωση, απόλυση χωρίς λόγο, μπορείς να κάνεις αίτηση συζήτησης στο ACAS (Advisory, Conciliation and Arbitration Service). Το ACAS παρέχει δωρεάν και εμπιστευτικές συμβουλές.

Brixton Victoria Line rush hour

Σπουδές, φοιτητικό δάνειο, αιτήσεις σε πανεπιστήμια


Student loan - Αίτηση, δικαιολογητικά, πληρωμή φοιτητικού δανείου

Μέχρι τώρα (και σίγουρα μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021) οι Έλληνες φοιτητές δικαιούνται φοιτητικό δάνειο για να καλύψουν το κόστος των διδάκτρων και μέρος του κόστους διαβίωσης. Η αίτηση είναι σχετικά απλή, χρειάζεται τραπεζικός λογαριασμός (όχι απαραίτητος όταν κάνεις αίτηση, αλλά όταν πληρωθείς) και καλό θα ήταν να υπάρχει National Insurance Number. Το δάνειο μπορείς να το πάρεις είτε για προπτυχιακές είτε για μεταπτυχιακές σπουδές, για πλήρη ή μερική φοίτηση, αλλά πρέπει να μένεις στην Αγγλία.
Η αποπληρωμή του δανείου γίνεται όταν αρχίζεις να εργάζεσαι και ο ετήσιος μισθός σου υπερβαίνει τις 25.000 λίρες. Μετά τα 30 έτη από την λήψη του δανείου αν δεν έχεις αποπληρώσει πλήρως το δάνειο το υπολοιπόμενο ποσό παραγράφεται. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πάντα οτι δεν θα πληρώσεις το ποσό που δανείστηκες αφού ειδικά για μεταπτυχιακά δάνεια το ποσό είναι μικρότερο αλλά με το επιτόκιο περίπου στο 6% αν αρκεστείς στην ελάχιστη αποπληρωμή μπορεί σε βάθος χρόνου να πληρώσεις πολύ μεγαλύτερο ποσό.

Κόστος σπιτιού, λειτουργικά έξοδα, οικονομικά θέματα

Council Tax - Δημοτικός φόρος

Αν μένεις σε συγκατοίκηση (flat share) ή σε σπίτι που περιλαμβάνει τους λογαριασμούς στο ενοίκιο, συνήθως περιλαμβάνονται council tax TV Licence, αλλά καλό θα είναι να διαβάσεις στο συμβόλαιο.
Αν νοικιάζεις σπίτι μόνος σου θα πρέπει να πληρώσεις το δημοτικό φόρο που σου αναλογεί. Ο φόρος υπολογίζεται ανάλογα με την περιοχή μου μένεις, το σπίτι σου, και τα άτομα που μένουν σε αυτό. Αν μένει μόνο ένα άτομο στο σπίτι ο δημοτικός φόρος είναι μειωμένος. Αν όλοι όσοι μένουν στο σπίτι είναι φοιτητές πλήρους φοίτησης δεν πληρώνουν δημοτικό φόρο, ενώ αν μόνο ένας είναι φοιτητής πλήρους φοίτησης υπάρχει έκπτωση στον συνολικό φόρο που αναλογεί στο σπίτι.
Ο δημοτικός φόρος εξαρτάται από την περιοχή που μένεις και αν δεν τον πληρώσεις θα πάει σε εισπρακτική εταιρεία, οπότε φρόντισε να μην το ξεχάσεις. Ενδεικτικά στο Brixton (Ζώνη 2 στο Λονδίνο) πληρώνω 115 λίρες το μήνα ενώ στο κέντρο του Λίβερπουλ (L1) ο δημοτικός φόρος για αντίστοιχο διαμέρισμα είναι 145 λίρες).

TV Licence - Άδεια τηλεόρασης

Το τέλος τηλεόρασης είναι αμφιλεγόμενο, καθώς σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν χρεώνεται αυτόματα σε άλλο λογαριασμό (πχ ρεύμα), ενώ δεν γίνονται εντατικοί έλεγχοι όπως πχ στην Γερμανία (αλλά γίνονται έλεγχοι). Το τέλος είναι 13,13 λίρες το μήνα ανά σπίτι και πρέπει να το πληρώσεις αν βλέπεις BBC. Αν βλέπεις μέσω iPlayer/internet επίσης πρέπει να το πληρώσεις, ενώ είναι πιο εύκολο να σε εντοπίσουν μέσω IP. Οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί μου δεν το πληρώνουν και δεν βλέπουν τηλεόραση, εγώ το πληρώνω γιατί βλέπω αρκετά προγράμματα στο BBC (κυρίως σειρές όπως The Apprentice, Master Chef, Luther, το Match of the Day και το κύπελλο Αγγλίας).

Credit Score - Ο Βρετανικός Τειρεσίας

Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει Τειρεσίας, αλλά υπάρχει Credit Score, το οποίο θα σε ακολουθεί σε ότι και να κάνεις. Από το να νοικιάσεις ένα σπίτι μέχρι συμβόλαιο κινητού αρκετές εταιρείες θα ελέγξουν το σκορ σου. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, με την μεγαλύτερη να είναι η Experian. Αν δημιουργήσεις λογαριασμό θα μπορείς να βλέπεις το σκορ σου δωρεάν, ενώ αν θέλεις το πλήρες ιστορικό σου κοστίζει 2-3 λίρες για ένα αντίγραφο. Καλό θα ήταν να δημιουργήσεις τον δωρεάν λογαριασμό και αν δεις κάποια απότομη αλλαγή να ζητήσεις το αναλυτικό λογαριασμό μια φορά το χρόνο ή πριν από σημαντικές αποφάσεις, όπως αίτηση για στεγαστικό δάνειο κλπ.
Η Equifax, η Clearscore και η Noddle χρειάζονται ιστορικό διευθύνσεων τριών χρόνων στο ΗΒ, οπότε αν είσαι νέος μόνο στην Experian θα δεις το credit score σου.

Μετακίνηση και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λονδίνο 

 

Κάρτα Oyster, πληρωμές με contactless, και πληρωμή με κινητό

Η καθημερινή μετακίνηση στο Λονδίνο κοστίζει σε χρόνο και σε χρήμα. Για τους περισσότερους μία ώρα είναι ο τυπικός χρόνος μετακίνησης προς και από την δουλειά. Εδώ θα βρεις τα κόστη της Oyster για διάφορες ζώνες. Η πρώτη Oyster που θα βγάλεις μπορεί να είναι η τουριστική, η οποία είναι ακριβότερη.
Όταν βγάλεις την κανονική μπλε κάρτα φρόντισε να κάνεις λογαριασμό online στο TFL. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να πάρεις refunds, να δεις το κόστος και το ιστορικό των ταξιδιών σου, και να επιλέξεις αυτόματο top up μέσω κάρτας (θα γλιτώσεις αρκετό χρόνο αναμονής σε σταθμούς). Αν έχεις κάρτα ανέπαφων συναλλαγών ή κινητό με NFC και Apple/Android Pay μπορείς να χρησιμοποιείς αυτό αντί για κάρτα και θα έχεις το ίδιο ή μικρότερο κόστος (οι ανέπαφες κάρτες έχουν αυτόματο weekly cap).
Η σελίδα και οι λογαριασμοί social media του Transport for London είναι αρκετά χρηστικοί, καθώς μπορείς να σχεδιάσεις την διαδρομή σου online, ή να μάθεις για την κατάσταση του δικτύου.

Εφαρμογές για να βρεις το δρομολόγιό σου - Moovit

Χρήσιμη εφαρμογή για μετακινήσεις, καθώς σου δίνει χρόνους αναμονής λεωφορείων, βέλτιστη διαδρομή, αλλά το πιο σημαντικό είναι οι ειδοποιήσεις διαδρομής (το ενεργοποιείς και σε ειδοποιεί σε ποιά στάση να κατέβεις). Πλέον τα περισσότερα χαρακτηριστικά του Moovit τα διαθέτει και το Google Maps, οπότε επιλέγεις πιο σε βολεύει καλύτερα. Στα θετικά του Google Maps οτι μπορείς να κατεβάσεις τους χάρτες offline.
 

Φορολογία κατοίκων εξωτερικού

Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας - Certificate of residency for tax purposes

Για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την υπαγωγή στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού είναι καλύτερα να ρωτήσεις έναν λογιστή από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά σίγουρα θα χρειαστείς το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, το οποίο μπορείς να το βγάλεις εδώ. Το συγκεκριμένο χαρτί δεν έχει σχέση με υπηκοότητες και διαβατήρια (για αυτά διάβασε παρακάτω), απλά είναι μια επιβεβαίωση οτι εργάζεσαι και φορολογείσαι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για να χρησιμοποιήσεις το χαρτί στην εφορία θα χρειαστεί επικύρωση με Σφραγίδα Χάγης (διάβασε την επόμενη ενότητα).
Επίσης για να αποφύγεις να φορολογηθείς στην Ελλάδα καλό θα ήταν να κλείσεις τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου είσαι πρώτο όνομα καθώς έστω και ένας τόκος της τάξης των μερικών λεπτών του ευρώ μπορούν να ενεργοποιήσουν τεκμήρια και να χρειαστεί να κάνεις φορολογική δήλωση με πρόστιμο. Σίγουρα μια επίσκεψη στον λογιστή σου θα εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα από όσα θα πληρώσεις.

Επικύρωση χαρτιών - Σφραγίδα Χάγης

Για να επικυρώσεις οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο θα χρειαστείς την Σφραγίδα της Χάγης. Στην σελίδα της επίσημης υπηρεσίας θα βρεις ποιά χαρτιά μπορείς να επικυρώσεις και πόσο θα στοιχίσει. Εδώ είναι η σελίδα για επικύρωση εγγράφων με Σφραγίδα της Χάγης. Η διαδικασία είναι απλή. Επιλέγεις online τον τύπο του εγγράφου, πληρώνεις online το κόστος ανάλογα με τις σελίδες και το έγγραφο, εκτυπώνεις μια σελίδα με τον κωδικό και την αποστέλεις μαζί με το έγγραφό σου στην διεύθυνση που θα σου εμφανίσει στην σελίδα. Εντός λίγων ημερών θα έχεις την απάντηση μέσω ταχυδρομείου.
 

Κάρτα μόνιμου κατοίκου - UK Residence card

Σε αντίθεση με το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, η κάρτα μόνιμου κατοίκου απαιτεί συνεχόμενη διαμονή τουλάχιστον πέντε ετών. Αν έρθεις στην Βρετανία πριν το cut off day του Brexit (δηλαδή την τελευταία ημέρα που θα ισχύει το τωρινό καθεστώς για τους Ευρωπαίους πολίτες πριν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) η απόκτηση settled status είναι πιο εύκολη και γρήγορη. Διάβασε παρακάτω για την διαδικασία απόκτησης του Settled Status.

European Citizen Settled Status - Καθεστώς Εγκατάστασης Ευρωπαίων Πολιτών στην Βρετανία μετά το Brexit

Η αίτηση για την απόκτηση του καθεστώτος μόνιμης εγκατάστασης στη Βρετανία μετά το Brexit είναι διαφορετική και ευκολότερη από την αίτηση για απόκτηση κάρτα μόνιμου κατοίκου.
Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά μέσω εφαρμογής κινητού (Android και iPhone) και όταν ανοίξει για όλους στις 30 Μαρτίου 2019 θα είναι δωρεάν για όλους. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για κινητά Android και η αίτηση κοστίζει £65, ποσό το οποίο θα επιστραφεί σε όσους το πλήρωσαν. Αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία (no deal Brexit) οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2020.
Η διαδικασία απαιτεί να κατεβάσεις την εφαρμογή στο κινητό σου από το Google Play, να σκανάρεις το διαβατήριό σου με την φωτογραφική του κινητού, να τοποθετήσεις το (βιομετρικό) διαβατήριο σου στο κινητό ώστε να περάσουν τα στοιχεία του μέσω NFC, και να βγάλεις μια καθαρή φωτογραφία (όχι duckface) του προσώπου σου με το κινητό.
Περισσότερες πληροφορίες για το καθεστώς εγκατάστασης Ευρωπαίων Πολιτών στην Βρετανία μετά το Brexit στην επίσημη σελίδα του Home Office.

Απόκτηση Βρετανικής υπηκοότητας - Naturalization

Αν έχεις παραμείνει πέντε συνεχόμενα χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχεις την κάρτα μόνιμου κατοίκου μπορείς μετά από ένα ακόμα έτος να κάνεις αίτηση για απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας / διαβατηρίου. Η διαδικασία κοστίζει πάνω από χίλιες λίρες ενώ δεν είναι τυπική καθώς θα εξεταστείς σε γλώσσα και ιστορία. Αρκετά άτομα απέτυχαν για τυπικούς λόγους στην αίτηση, οπότε μην το πάρεις απερίσκεπτα και προετοιμάσου.

Google Central Saint Giles building and neighborhood

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο - Greek Embassy in London

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο βρίσκεται κοντά στο Holland Park και - όπως οι περισσότερες πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό - έχει την φήμη αργής εξυπηρέτησης, στο οποίο ίσως συμβάλει και η ελλειπής πληροφόρηση των Ελλήνων που απευθύνονται σε αυτή. Η πρεσβεία εξυπηρετεί ορισμένο σκοπό και εκδίδει συγκεκριμένα χαρτιά.
Οι περισσότερες υπηρεσίες της πρεσβείας είναι κατόπιν ραντεβού από την σελίδα της.
Για τις περισσότερες υπηρεσίες της πρεσβείας υπάρχει χρέωση η οποία επίσης αναφέρεται στην σελίδα της πρεσβείας. Η πρεσβεία δέχεται μόνο μετρητά και δε δίνει ρέστα, οπότε φροντίστε να έχετε το ακριβές αντίτημο σε μετρητά ώστε να μην χάσετε χρόνο.

Έκδοση διαβαστηρίου στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο

Στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου μπορείς να βγάλεις νέο ή να ανανεώσεις το διαβατήριό σου.  Για την διαδικασία θα χρειαστείς £72,5 σε μετρητά καθώς η πρεσβεία δεν δέχεται κάρτες ούτε δίνει ρέστα.  
Επίσης θα χρειαστείς τα δικαιολογητικά που αναφέρει η πρεσβεία στην σελίδα της καθώς και να κλείσεις ραντεβού.

Προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο λόγω απώλειας διαβατηρίου

Αν χάσεις ή σου κλέψουν το διαβατήριο και χρειαστεί να πετάξεις στην Ελλάδα πριν την έκδοση νέου η πρεσβεία εκδίδει προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο με το οποίο μπορείς να ταξιδέψεις μόνο προς την Ελλάδα. Για τα δικαιολογητικά διάβασε την αντίστοιχη ενότητα για την έκδοση προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου στην σελίδα της πρεσβείας.

Ληγμένο διαβατήριο και ταξίδι στην Ελλάδα

Αν έχεις ληγμένο ελληνικό διαβατήριο μπορείς να ταξιδέψεις με απευθείας πτήση προς την Ελλάδα. Για να επιστρέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστείς είτε διαβατήριο σε ισχύ είτε νέα ταυτότητα με αγγλικούς χαρακτήρες.

Ταξίδι στην Αγγλία με ελληνική ταυτότητα

Μπορείς να ταξιδέψεις με ταυτότητα νέου τύπου με αγγλικούς χαρακτήρες προς την Αγγλία απλώς δεν θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τα αυτόματα μηχανήματα στον έλεγχο διαβατηρίων οπότε θα περιμένεις περισσότερη ώρα στον έλεγχο. Φυσικά είναι προτιμότερη η ύπαρξη διαβατηρίου.

Χαρτί μονίμου κάτοικου εξωτερικού για στρατολογικές υποθέσεις

Αν δεν έχεις υπηρετήσει την θητεία σου και θέλεις να ταξιδεύεις στην Ελλάδα ίσως χρειαστείς χαρτί από την πρεσβεία ώστε να αποφύγεις γραφειοκρατικά προβλήματα στο αεροδρόμιο (στην Ελλάδα). Σε επόμενο κείμενο θα αναφερθώ αναλυτικά στο θέμα της θητείας αλλά μέχρι τότε μπορείς να ενημερωθείς στην σελίδα της πρεσβείας για Στρατολογικά Θέματα.

Βίζα διαμονής για σύζυγο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε περίπτωση όπου ο/η σύζυγος είναι πολίτης χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (το πιο συνηθισμένο παράδειγμα για την Ελλάδα είναι ο/η σύζυγος να είναι από την Αλβανία) θα χρειαστεί βίζα διαμονής. Περισσότερες και σίγουρα πιο αξιόπιστες πληροφορίες στην πρεσβεία της χώρας και στην σελίδα του Gov UK για Family Permit.

Άμισθα Προξενεία της Ελλάδας στην Βρετανία

Εκτός από την πρεσβεία και το προξενικό γραφείο στο Λονδίνο η Ελλάδα διαθέτει προξενεία σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας. Τα προξενεία εξυπηρετούν όλες τις προξενικές πράξεις εκτός από θεωρήσεις και έκδοση διαβατηρίων, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο στο Προξενείο του Λονδίνου.

Άμισθο Προξενείο Λίντς - Leeds

Επίτιμη Υποπρόξενος Λίντς: Ελευθερία Γκορτζή-Γιαννούδη
Διεύθυνση: Greek Orthodox Community of Leeds, The Three Hierarchs, 57 Harehills Avenue, LS8 4EU, Leeds
Τηλέφωνο - Fax.: 0113 2657421
E-mail: rgiannoudi @ aol.com

Άμισθο Προξενείο Μπίρμινχαμ - Birmingham

Επίτιμη Πρόξενος Μπέρμινχαμ: Ιώ Λιανού
Διεύθυνση: 75 Harborne Road Edgbaston B15 3DH, Birmingham
Τηλέφωνο: +44 (0) 7444 584 529
E-mail: lianou@hgreekconsulatebirmingham.nett
Ιστοσελίδα: www.hgreekconsulatebirmingham.net

  

Άμισθο Προξενείο Γλασκώβης - Glasgow

Επίτιμος Πρόξενος Γλασκώβης : Ειρήνη - Μαρία Κάβουρα
Διεύθυνση: 1 Kirklee Quadrant, Glasgow G12 0TR, United Kingdom
Τηλέφωνο: + 44141 3340360
Fax: + 44141 2303730
E-mail: grcongia @ gmail.com

Άμισθο Προξενείο Εδιμβούργου

Επίτιμος Γενική Πρόξενος Εδιμβούργου: Μελπομένη Παπαϊωάννου-Πλεύρη
Διεύθυνση: 12 Queen’s Crescent EH9 2 AZ, Edinburgh, United Kingdom
Τηλέφωνο και Fax : + 44131 6205496
E-mail: melpo @ blueyonder.co.uk


Μετανάστευση στην Βρετανία με παιδιά - σχολεία και διαβατήριο


Ελληνικά σχολεία στην Βρετανία - Greek Schools in the UK

Από όλη την Βρετανία μόνο στο Λονδίνο υπάρχουν ημερήσια ελληνικά σχολεία, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις υπάρχουν παροικιακά σχολεία τα οποία λειτουργούν απόγευμα και σαββατοκύριακα συμπληρωματικά με το ημερήσιο σχολείο που θα πάει το παιδί (συνήθως με την στήριξη της Μητρόπολης Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας ή/και της Κυπριακής Δημοκρατίας και ομογένειας).
Αν λοιπόν μεταναστεύσεις στο Λονδίνο με παιδί και θέλεις να πάει σε ελληνικό σχολείο υπάρχει Ελληνικό Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Λονδίνου καθώς και Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λονδίνου.
Επίσης υπάρχουν Βρετανικά Ορθόδοξα σχολεία όπου λειτουργούν όπως κάθε άλλο σχολείο στην Βρετανία εκτός οτι διδάσκεται η ελληνική ως ξένη γλώσσα όπως και το μάθημα των θρησκευτικών.
Στο Croydon (νότιο Λονδίνο) υπάρχει το Ορθόδοξο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κυπριανού (Springfield Road, Thornton Heath, Surrey, CR7 8DZ Tel: 0044 (0) 20 8771 5425 Fax: 0044 (0) 20 8771 8045)
Το Ελληνορθόδοξο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης "Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος" βρίσκεται στο βόρειο Λονδίνο (St. Andrew the Apostle School, Building 5, North London Business Park, N11 1NP , Tel. 0044 (0) 20 3195 5444, Fax. 0044 (0) 1372 363626, admin@standrewtheapostle.org.uk)

Δωρεάν ελληνικά κανάλια (τηλεόραση και ραδιόφωνο) στο internet

Πλέον τα περισσότερα ελληνικά κανάλια έχουν δικό τους web player οπότε δεν χρειάζεται να πληρώσετε κάποιο μη αξιόπιστο στικάκι ή εφαρμογή για να δείτε κάτι που είναι δωρεάν. Ειδικά η ΕΡΤ που δείχνει αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ χρησιμοποιεί YouTube player οπότε λειτουργεί άψογα ακόμα και σε tv boxes.

Ελληνική τηλεόραση:

ΕΡΤ Web TV
Alpha Web TV
Open Web TV
Skai Web TV
Antenna Web TV
Makedonia TV
Star Channel

Ελληνικό ραδιόφωνο:

Live 24 ελληνικά ραδιόφωνα στο internet

Μεταφορά αυτοκινήτου από την Ελλάδα στην Αγγλία

Δεν είναι η ενδειγμένη λύση, καθώς θα χρειαστούν σημαντικές αλλαγές και κόστος ώστε η αγορά ενός αυτοκινήτου από την Αγγλία είναι πιο συμφέρουσα. Παρόλα αυτά στην περίπτωση που θέλει κάποιος να φέρει το αυτοκίνητό του στην Αγγλία θα χρειαστεί η ακόλουθη διαδικασία:
1. Αίτηση στο HMRC για Notification of Vehicle Arrivals (NOVA)
2. Πιστοποιητικό από τον κατασκευαστή για Certificate of Conformity (CoC)
3. Αίτηση για Vehicle Certification Authority (VCA). Θα χρειαστούν αλλαγές στα  φώτα / καντραν / κλπ και η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και σε καλά συνεργεία MOT
4. Αίτηση για δήλωση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου στο DVLA


Citizens advice - Συμβουλές για εργασιακά, ενοικιαστές, οικογένειες, μετανάστευση

Αν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα με εργασιακά, με επιδόματα - benefits, με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ή το ίδιο το σπίτι και γενικά προβλήματα με την καθημερινότητα το Citizens Advice είναι μια καλή αρχή για να ζητήσεις βοήθεια.

Διορθώσεις, προτάσεις και σχόλια

Ευχαριστώ που διάβασες το κείμενό μου, ελπίζω να σου φάνηκε χρήσιμο και να σου έλυσε κάποιες απορίες. Αν εντόπισες κάποιο λάθος στο κείμενο ή κάποιος σύνδεσμος δεν λειτουργεί πλέον μπορείς να αφήσεις σχόλιο εδώ ή στα social media μου. Αν νομίζεις οτι λείπει κάτι σημαντικό ή έχεις απορίες πάνω σε προβλήματα που δεν έλυσα στα δύο πρώτα κείμενα, πάλι άφησε σχόλιο το οποίο θα με βοηθήσει στο να γράψω το επόμενο κείμενο.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί η εφαρμογή TransferWise δεν υπάρχει στα ελληνικά..αν έχετε τη καλοσύνη μου λέτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή